top of page
IMG_0938.jpeg
IMG_0290.jpeg
DSCN9097.jpeg
IMG_1053.jpeg
IMG_9389.jpeg

6 - 28 mei 2023

za en zo 11 tot 17 u

 
locatie: Expog
           Antwerpsesteenweg 2
           2950 Kapellen

Gratis

Parking achter administratief centrum

(via Kerkstraat)

ERIK SIMONS

KLEIWERKEN

 

De polderklei en het landschap dat het vormt hebben kunstenaar Erik geïnspireerd om te creëren. Naast tekeningen heeft Erik ook keramische werken en installaties gemaakt die nauw verbonden zijn met de polder.

 

De keramische werken van Erik zijn geïnspireerd op de klei en de landbouwtradities van de polder. Hij gebruikt verschillende soorten klei uit de regio om zijn werken te maken, die variëren van sculpturale objecten die de vormen van het landschap nabootsen tot andere objecten. Elk stuk is uniek en draagt de geschiedenis van de klei in zich.

 

Ook de installaties van Erik zijn geïnspireerd door de polder en het landschap. Hij gebruikt materialen die hij vindt in de omgeving, zoals granen en bladeren van groenten en andere gewassen, om ruimtelijke werken te maken die de zintuigen prikkelen. Erik maakt ook kopieën van groenten om hun schoonheid te tonen en ons eraan te herinneren hoe belangrijk landbouw is voor onze samenleving.

 

Net als vele Belgische kunstenaars vóór hem heeft Erik zich laten inspireren door het landschap van de polder. Kunstenaars zoals James Ensor en Constant Permeke hebben het landschap in hun werk verwerkt op een manier die tot op de dag van vandaag bewonderd wordt. Ook hedendaagse kunstenaars, zoals Luc Tuymans en Berlinde De Bruyckere, hebben hun eigen visie gegeven op het Belgische landschap.

 

Erik voegt daar zijn eigen interpretatie aan toe. Vroeger waren zijn tekeningen voornamelijk realistisch, maar in de loop der tijd zijn ze steeds abstracter geworden. Zijn werken, of het nu tekeningen, keramiek of installaties zijn, nodigen de kijker uit om even stil te staan bij de bijzondere wereld van de polderklei en het landschap dat het vormt.

 

In een tijd waarin de natuur en de landbouw onder druk staan, herinnert Erik ons aan de schoonheid en de waarde van de polder. Zijn werken laten ons zien hoe rijk en complex deze regio is, en hoe belangrijk het is om er zorgvuldig mee om te gaan.

bottom of page