PRO28460.jpg
Nostromo%20kwintet%20A%20chantar_edited.

28 november 2021  15u00

 

locatie: Sint Jacobuskerk

            Kerkstraat 4

            2950 Kapellen

Inkomprijs :       € 21

Voorverkoop:      € 18

 

voorverkoop eindigt 24 uur

voor het aanvangsuur

 

geen genummerde plaatsen

 

deuren: 14u15

IL NOSTROMO DEL SOGNO

 

 

Mady Bonert: sopraan

Steven Marien: tenor

Katelijne Lanneau: blokfluiten

Marie Verstraete: vedel en trom

Ellen Schafraet: gotische harp en tintinnabuli

 

Il Nostromo del Sogno bedrijft muzikale vertellingen met een middeleeuwse twist. Hun voorstellingen flirten met de grens tussen concert en muziektheater. Het ensemble was eerder reeds te gast op Laus Polyphoniae in Antwerpen, in de Gentse Bijloke en op verschillende plaatsen in België en Nederland.

 

Il Nostromo del Sogno betekent 'de bootsman van de droom'. De naam is een toespeling op het middeleeuwse literaire gebruik om de verteller van een roman te laten indommelen, zonder dat hij evenwel echt slaapt; wat hem daarna overkomt, bevindt zich in de dorveille, tussen de oevers van het waken en het dromen, waar alles waar… en onwaar is.

 

programma:

A chantar m’er

de pikante correspondentie tussen een gravin en haar troubadour

 

De Europese feodale samenleving in de late 11de en vroege 12de eeuw liet weinig ruimte voor cinegeniek sentiment tussen echtelieden.

 

Vooral bij de adel was het sluiten van een huwelijk een zakelijke aangelegenheid die in eerste instantie de territoriale integriteit moest verzekeren. Huwelijkspolitiek was de geknipte manier om erfeniskwesties te regelen en gewapende conflicten te bezegelen of te voorkomen. Persoonlijke affectie jegens de huwelijkspartner was van ondergeschikt belang en bij de keuze van haar toekomstige echtgenoot had de jonge bruid weinig tot niets in de pap te brokken.

 

Door de band zag de adellijke jongedame haar bruidegom voor het eerst op de dag van het huwelijk; bleek hij vervolgens vrij van slaapapneu en een mondgeurtje, dan heette dat reeds een klein succes.